Aktivni građani

sve debate

Da li su blokade puteva opravdane?

Senka Zubic, 02/12/2021

U poslednje vreme svedoci smo sve češćih blokada puteva kao oblika iskazivanja građanske neposlušnosti i protesta protiv postupaka vlasti.Šta da rade građani koji su prethodno pokušali sve što su mogli kroz institucije i bili ignorisani? Šta raditi ako vlast ne poštuje zakon, ili gazloupotrebljava, a ne reaguje na apele, peticije, proteste (bez blokada),tužbe, krivične prijave...?Blokade puteva jesu kršenje nekih propisa, ali se mogu posmatrati i kao nužne akcije zarad sprečavanja većeg zla. Viđane su i ranije, ne samo kod nas, nego širom sveta. Šta mislite o blokadama i da li ste skloni da u njima učestvujete, ako drugačije ne biste mogli da zaštititesvoj ili javni interes za koji mislite da je najvažniji?

Komentari

(Samo ulogovani korisnici mogu da postavljaju komentare.)


Ivan Živkov, 02/12/2021

Blokade koje su bile održane prethodne subote i koje su najavljene za sledeću su opravdane. Sat vremena zaustavljenog saobraćaja je (saobraćajni) prekršaj, i pravljenje delimične, minimalne materijalne štete (nekom), ali zarad višeg i značajnijeg cilja.
Da funkcionišu demokratija i pravna država, takvih pojava ne bi bilo.

Odgovor, 02/12/2021
Kako se zaštititi od batinaša na blokadama, kako plaćati kazne koje mogu da postanu učestale? Ima li neke zaštite od toga?

Senka Zubic, 02/12/2021

Podelite i svoja iskustva s blokada, ako ste učestvovali. Da li ćete ići ponovo?

Ivan Živkov, 02/12/2021

Dođite na najavljene blokade i proverite u praksi kako izgleda suverenost građana:
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/poljoprivrednici-i-gradjanski-preokret-pozvali-na-blokadu-puta-kod-linglonga/

Zorica Čordašić, 23/02/2022

Opravdano je sve što može omogućiti bolji život nas građana. To što će se neko malo iznervirati čekanjem ili zaobilaženjem, pa i to je neki način da se neko pokrene i razmisli.