Aktivni građani

sve debate

Društveno-politiška nepismenost građana

Zorica Čordašić, 25/05/2022

Građani koji kažu \'\'svi su političari isti\'\' i \'\'moj jedan glas neće ničemu doprineti\'\' su politički i društveno nepismeni. U osnovnim i srednjim školama su zanemarene društvene nauke i veštine koje se uče kroz te predmete, a to su šta je država, čemu služe institucije, uloga političkih partija i građanskih udruženja. Nema ni sučeljavanja suprotnih mišljenja argumentima a ne svađom. Sve se svodi na što dublje podele na ZA i PROTIV. To nam uništava perspektivu za razvoj sloboda u društvu. Koje je vaše mišljenje? Da li je moguće obučiti buduće generacije da budu iznad ove naše stvarnosti?

Komentari

(Samo ulogovani korisnici mogu da postavljaju komentare.)


Ana Lazić, 11/08/2022

Ovo je svakako složen problem. Sekundarna socijalizacija može pomoći da se individua razvija u pravom smeru. Problem je što u našim školama vlada stari sistem obrazovanja. U našim školama se guši slobodno mišljenje i individualizacija. Način predavanja je zastareo. Svakako sve navedeno utiče na razvoj sindroma naučene bespmoćnosti koji se savršeno vidi u izjavama koje ste naveli na početku. Da, moguće je obučiti buduće generacije da budu iznad ove naše stvarnost, ali za to su potrebne korenite promene.

Odgovor, 25/08/2022
Za velike reforme je potrebno vreme, ali neke male stvari se mogu primeniti odmah kroz postojeće predmete. Samo, za to su potrebni savesni prosvetni radnici. Bitno je da prosvetni radnici shvate da su i oni ti koji oblikuju buduće građane. Nije fer očekivati od njih da budu najhrabriji u momentu kada je njihova \'\'struka\'\' toliko degradirana, ali ima li druge solucije?