Aktivni građani

sve peticije

Da regionalni vodovod, a ne autoput, bude prioritet za Zrenjanin!

Ivan Živkov, 15/10/2021

S obzirom na to da veći deo centralnog Banata nema zdravstveno ispravnu vodu za piće i da je taj problem toliko velik da ga lokalne samouprave ne mogu samostalno rešiti, a Zrenjanin je najočigledniji primer, državni prioritet za ovaj deo Srbije ne bi trebalo da bude izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, nego izgradnja regionalnog vodovoda.

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ izradio je još 2006. godine studiju izvodljivosti izgradnje regionalnog vodovodnog sistema Dubovac-Zrenjanin-Kikinda za 13 opština Banata koja je pokazala da se iz aluvijona Dunava na prostoru između Kovina i Dubovca mogu obezbediti dovoljne količine podzemne vode koja se uz primenu osnovnih metoda tretmana mogu dovesti do kvaliteta vode za piće.

Studijom je obuhvaćena i detaljna finansijska konstrukcija, a ukupne investicione vrednosti regionalnog vodovodnog sistema kreću se između 245 i 325 miliona evra, s obuhvatom kompletanog obima troškova izgradnje, eksproprijacije zemljišta, nadzora i upravljanja sistemom, kao i lokalne vodovodne sisteme, uključujući i pojedinačna postrojenja za preradu vode. To je dvostruko manje sredstava od onog što je najavljeno da će biti uloženo u autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Zato tražimo da država Srbija promeni svoje infrastrukturne prioritete u Banatu, i da pre autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad izgradi regionalni vodovod i obezbedi stanovništvu zdravstveno ispravnu vodu za piće!

Broj potpisnika: 154

Potpišite peticiju