Aktivni građani

Vesti

Priznanje „najaktivniji građanin“ pripalo je Dejanu Janjiću, studentu iz Zrenjanina. On je tokom 2021. i 2022. godine učestvovao u velikom broju radionica, tribina, debata i drugih oblika građanskog aktivizma i tako davao dobar primer svima, a pre svega svojoj generaciji. Posebno se istakao u protestima protiv usvajanja štetnih zakonskih predloga o eksproprijaciji i referendumu, zbog čega je postao meta policijskih i sudskih pritisaka koji još uvek traju. Priznanje mu je uručila Dragana Popović, predsednica UO Građanskog preokreta.

Debata o zdravstvenim i ekološkom izazovima i planu strateškog razvoja ( Zrenjanina) održana je 29. juna 2022. godine. U višesatnoj raspravi, desetak diskutanata i moderator debate politikolog Miroslav Samardžić pretresali su aktuelne postupke gradskih vlasti Zrenjanina i procese koji se odvijaju u njemu, s posebnim osvrtom na izradu Plana strateškog razvoja grada za period od 2022. do 2030. godine. Konstatovano je da gradu preti ekološka katastrofa, da je zdravstveni sistem pred kolapsom, a da se strateški planovi rade formalno, bez vizije.

Debata o medijima i političkim organizacijama, a zatim i o javnim preduzećima i ustanovama (u Zrenjaninu) održana je 31. maja 2022. godine. U izlaganju i polemikama koje su ukupno trajale duže od tri sata razmenjena su mišljenja o uzrocima i posledicama mnogobrojnih problema u kojima se našlo srpsko društvo i grad Zrenjanin. Prisutni su bili saglasni da novinari i mediji zaslužuju razumevanje i podršku, a javni sektor oštru kritiku. Konstatovane su razne slabosti političkih organizacija i posledična pasivnost građana.

Debata o krizi političkog sistema i lokalne samouprave (u Zrenjaninu) održana je 28. aprila 2022. godine i prisustvovalo joj je nešto više od 60 građana, a desetak ih je uzelo reč. Govornici su bili saglasni da živimo u društvu s deficitom demokratije, da političke institucije ne funkcionišu i da su sednice skupštine grada višestruko problematične. Tokom debate se čulo i da je u pitanju kriza ne samo lokalne vlasti, nego i opozicije i aktivizma, kao i da postoji snažna potreba za bar jednim nezavisnim lokalnim medijem.

Prva radionica u okviru Inicijative Aktivni građani na kojoj je gost - predavač bio Rodoljub Šabić, advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, održana je u Zrenjaninu krajem oktobra 2021. godine. Šabić je obrazlagao predložene izmene zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a komentarisao je i povučeni nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

Kroz odgovore na pitanja, on se osvrnuo i na teme poput korupcije, ugroženosti građanskih aktivista, zaštite uzbunjivača, rada medija...

Prisutni su najviše iznosili svoja negativna iskustva u postupcima traženja informacija od organa vlasti i pitali za savete u pojedinim slučajevima, kao i u novim okolnostima, nakon očekivane izmene zakona.


Druga radionica u okviru Inicijative Aktivni građani na kojoj je gost - predavač bila Dragana Pećo, istraživački novinar redakcije KRIK, održana je u Zrenjaninu krajem decembra 2021. godine. Pećo je objasnila kako izgleda istraživanje kriminala i korupcije od strane novinara i kako nastaju njene poznate priče, zbog kojih je dobila više prestižnih novinarskih nagrada.

Kroz odgovore na pitanja, komentarisala je stanje u medijima, rad policije i teškoće u dobijanju odgovora na pitanja koja postavlja državnim organima.

Prisutni su se interesovali kako pojedinci, obični građani, mogu da pomognu u istraživanju i iskorenjivanju kriminala i korupcije, pogotovo u malim sredinama i u preduzećima, a da ostanu anonimni ili bar zaštićeni od osvete moćnika. Pećo je ukazala na značaj uključivanja što većeg broja ljudi u borbu protiv negativnih pojava u društvu i istakla da pod određenim uslovima takav doprinos može da ostane anoniman, a da su novinari dužni da zaštite svoje izvore.


Treća radionica u okviru Inicijative Aktivni građani na kojoj je gost - predavač bila Gordana Predić, akreditovani predavač Nacionalne akademije za javnu upravu, održana je u Zrenjaninu krajem februara 2022. godine. Prisutni su mogli da nauče kako da se registruju i prijave na Portal eUprava i eZdravlje, kako da izvrše uvid u podatke državnih institucija, kako da zakažu izdavanje dokumenata: lične karte, pasoša ili vozačke dozvole, kako da dobiju kvalifikovani elektronski sertifikat, kako da izvrše proveru poreskog duga, proveru adrese i drugih katastarskih podataka. Bilo je reči i o portalu javnih nabavki, virtuelnom matičaru i drugim online servisima. Prisutni su prenosili svoja iskustva i probleme u korišćenju elektronskih servisa, a zajednička ocena je da postoji napredak u digitalizaciji javne uprave, ali je on daleko manji od onog čime se hvali državna vlada, i da postoji još mnogo prostora za napredak.

Budi aktivni građanin! Započinji debate, ankete, peticije, komentariši, pitaj, glasaj, zahtevaj... Neka se čuje i tvoje mišljenje.

ŽELIM DA BUDEM AKTIVNI GRAĐANIN (ZRENJANINA) VEĆ SAM AKTIVNI GRAĐANIN - LOGIN